avsnitt, författande

Fantastisk Podd – 15 – Det ordnar sig

Planera eller bara åka med, det är frågan. Västkustgruppen i form av Susanna Björnberg, Pål Eggert, Stefan Hagel, Susanna Nissinen och Fredrik Persson pratar oplanerat och kring hur man kan planera sitt manus, eller om man kanske inte ska det.
Efter avsnittet kan du kolla in Fredriks IT-tips för författare nedan:
Anteckningar
Om du helst skriver digitala anteckningar och inte är nöjd med det inbyggda anteckningsblocket i din Smartphone så finns flera alternativ. Evernote är troligen det mest populära alternativet. Det använder  appar och kopplar mot ditt konto på deras hemsida så att det går att komma åt anteckningar var som helst. Jag är för min del nöjd med anteckningarna i iPhone, mycket för att den synkar över allt via iCloud till datorn m m utan att jag behöver tänka på inloggningar och filexporter på korsen och tvärsen.
Mindmaps
När anteckningarna inte räcker till så är det dags att se över alternativen. Mindmapping är ett smidigt sätt att med ”helikopterperspektiv” hålla ihop skeenden och relationer. Jag använder MindNode, som finns för iOS och Mac. Det synkar via iCloud och därmed kan jag mappa på telefonen på bussen till jobbet och sedan plocka upp paddan hemma och fortsätta. Licens för datorn kostar extra, tyvärr. Jag har därför inte skaffat det (ännu).
Molnlagring
Dropbox. ’Nuff said. Bara gör det.
Skriva!
När det sedan kommer till att strukturera upp anteckningarna och faktiskt skriva (!) så är Scrivener min favorit och enligt många det självklara valet. (Erik Granström nämnde Ulysses i förra avsnittet från Stockholmsgruppen. Jag har ingen erfarenhet av det, men det är säkert lika bra.) Scrivener är faktiskt så fullt av funktioner och möjligheter att jag bara skrapat på ytan och ändå använder många av dem utan att tänka på det numera. Här sätter jag även mina deadlines och får en daglig wordcount att jobba mot, helt baserat på hur många ord jag tänker att boken ska bli och när den ska vara klar. Smidigt och fungerar som en inbyggd ”morot” vid skrivandet.
Tid
Efter att avsnittet spelades in har jag även hittat en ytterligare liten grej som jag bara måste nämna, eftersom jag redan undrar hur jag klarade mig utan den förut. Aeon Timeline. Det är vad det låter som: En tidslinje. Där mindmaps ger överblick så är tidslinjer oslagbara för detaljerna. De kompletterar varandra. Den här tidslinjen är helt dynamisk. Den låter dig skapa karaktärer och koppla dem till events i tidslinjen så att du får stenkoll på när saker och ting händer och vilka som var med när det hände. Du kan zooma in på sekundnivå och ut igen till nära nog oändligt perspektiv. Agatha Christie hade förmodligen älskat det här. Vill man så kan man sedan exportera hela tidslinjen till Scrivener, så får man sina events som kapitelkort och kan börja skriva.
Som vanligt så jobbar alla olika. Det gäller att plocka det som passar en själv bäst, så testa och experimentera. Det finns säkert fler käcka verktyg som jag inte har provat och det är lätt att fastna i alla roliga appar tills man kommer på att man ska hinna skriva också.
Standard

One thought on “Fantastisk Podd – 15 – Det ordnar sig

  1. Pingback: Fantastisk Podd – 15 – Det ordnar sig | Verkligen Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.