avsnitt, författande

Fantastisk podd – 28 – There is no spoon – om logik och konsekvens i fantastiska berättelser

Matrix there is no spoon

Ibland ser man en film eller läser en bok där man fångas av berättelsen och sugs med. Sedan tar man en paus, går till kylskåpet för att hämta en smörgås och plötsligt slås man av tanken. ”Men vänta lite. Det där är ju inte logiskt!” I värsta fall slås man av det redan när man ser filmen eller läser boken, och är den logiska luckan tillräckligt irriterande kan det förstöra hela upplevelsen.

Hur viktigt är det egentligen med logik, konsekvens och konsistens i en berättelse, framför allt inom fantastiken. Är det okej att karaktärerna i en bok beter sig lite korkat och ologiskt, eftersom det är så som människor beter sig i allmänhet? Hur kommer det sig egentligen att Gandalf och Frodo inte bara flög in i Mordor med de enorma örnarna? Kan människokroppen verkligen användas för att alstra ström? Fördärvar man en historia om man kräver att den ska vara allt igenom konsekvent?

Stockholmsgruppen, denna gång bestående av Oskar Källner, Erik Granström och Anders, letar efter svaren. Var varnad. Då vi använder en hel del exempel, främst från filmens värld, så finns det en del spoilers i avsnittet. Vi anstränger oss dock för att håll omfånget av spoilern till ett minimum.

Nedan finns ett klipp från den första Sagan om Ringen filmen. Gandalf möter Balrogen på bron nere i Moria. Titta gärna på den efter att ni lyssnat på avsnittet.

Standard

3 thoughts on “Fantastisk podd – 28 – There is no spoon – om logik och konsekvens i fantastiska berättelser

  1. Pingback: Fantastisk Podd – 28 – There is no spoon – om logik och konsekvens i fantastiska berättelser | Verkligen Stefan

  2. Pingback: Saker som dykt upp i huvudet under sömnlösa småtimmar |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.