avsnitt

Fantastisk Podd – 132 – Redigering och feedback

Så har man då skrivit det där manuset. Det ligger där och stirrar kallt på dig, och du vet att du nog måste göra något med det innan det faktiskt kan skickas in till förlag, eller ges ut. Så vad göra? Jo! Texten måste så klart redigeras! Men hur gör man det då på bästa sätt, och hur ser man till att få den feedback man behöver? Stockholmsteamet griper sig an dessa och många andra frågor. Följ med oss ut i redigeringsträsket.

Medverkande författare: Oskar Källner, Markus Sköld, Boel Bermann och Anders Björkelid.

Standard

One thought on “Fantastisk Podd – 132 – Redigering och feedback

 1. Hannibal says:

  Sant och visst – det finns olika typer av testläsare och gensvar.

  Själv har jag prånglat ut diverse texter till den närmsta bekantskapen med instruktionen att läsa och tycka till. Och gensvaret har varit av varierande kvalitet. Dels så är folks tid begränsad, och dels så är de flesta oförberedda på den sortens hemarbete, så resultatet brukar bli ett lamt ”Jamen den var ju bra.” plus ett rättat stavfel och uppmaningen att fortsätta skriva.

  Och jag har börjat inse att mina läsande vänner inte känner sig som kvalificerade litteraturkritiker, utan mest läser för underhållningens skull. Dessutom vill de vara uppmuntrande istället för att slå ned på mina tillkortakommanden. Så den förväntade feedbacken har ibland uteblivit.

  Slutsats 1: låt texten vila och redigera den om och om igen. Upprepa.

  Slutsats 2: dela ut den till de du känner som går med på att testläsa, men förvänta dig inta att din morsa skall kunna styra upp ditt haltande manus.

  Slutsats 3, som jag inte själv använt mig av ännu: vänd dig till en professionell lektör efter att du gått igenom slutsats 1 fler gånger än någon rimligen kan begära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.